Rotary embleem

Aspergefestival Leusderweg

Voor een lokaal goed doel

Basisbereiding asperges

Witte asperge

500 gr verse witte asperges per persoon
20 gr zout 

Zet de asperges ruim een half uur voor het schillen in koud water. De stengels zuigen zich vol met water waardoor ze mals en sappig worden en zich gemakkelijker laten schillen.

Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschilmesje. Begin 2 cm onder het kopje van de asperge; zorg dat er geen vezelachtige stukjes achterblijven. De onderste anderhalve centimeter afsnijden.

Leg de asperges in ruim kokend water en voeg eventueel het zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Voor de korte bereiding de asperges ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte) koken tot ze gaar zijn.

Volgens de traditionele bereiding de pan na 4 tot 8 minuten koken van het vuur halen en de asperges in het hete water 15 tot 20 minuten laten nagaren.

Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Groene asperge

500 gr verse groene asperges per persoon
20 gr zout

Zet de asperges vooraf ruim een half uur in koud water.
Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. Doe je dit toch, schil dan de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschilmesje. Van de dikke groene asperges hoef je dan alleen het onderste gedeelte, 6-8 cm te schillen. Snijd de onderste 1,5 cm eraf.

Leg de asperges direct weer in ruim, koud water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de asperges 3 tot 5 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog maximaal 10 minuten nagaren.

Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Paarse asperge

350 gr verse paarse asperges  per persoon.
Voor een voorgerecht is 125 gram voldoende.

Paarse asperges zijn iets zoeter van smaak, en door de unieke kleur uitermate geschikt voor salades en ter decoratie. Paarse asperges groeien net zoals groene boven de grond. Net zoals de groene hoef je de paarse asperge ook niet te schillen.

Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze zowel gekookt als rauw te eten is. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salade's.

Ze zijn wat zoeter dan de andere asperges en zijn beetgaar het lekkerst; 4-6 minuten koken is ruim voldoende. De paarse kleur verandert wel als je ze kookt.
Ze krijgen een grijzig uiterlijk: heel donkergroen met een wat paarse waas.

 

Recept van de Maand

Volg deze link voor het recept van de maand